Krimfilmer

Kriminelt god filmunderholdning

Kriminalfilmer er trolig en av de mest populære filmsjangrene som finnes. På engelsk og amerikansk kalles krimsjangeren "suspense", som direkte oversatt til norsk betyr "spenning", og det er akkurat dette sjangeren handler om. Denne typen filmer omhandler gjerne en forbrytelse - det kan være ran, drap eller andre lovbrudd. Politiet, en privatdetektiv eller kanskje noen med personlige forbindelser til offeret, oppsøker åstedet for å oppklare ugjerningen. Deretter får vi seere følge det store arbeidet helten vår har foran seg med å danne seg et klart bilde av gjerningsmannen, eller gjerningsmennene. Spenningen stiger i jakten på den skyldige. Klarer de å fange eller stanse han før flere blir drept eller skadet? Dette kan være brutalt og dramatisk for unge seere. Krimfilmer for barn er vanligvis ublodige og spennende under tryggere rammer, slik at de slipper mareritt om filmen etterpå.

Kriminalitet som underholdning har en lang historie

Kriminalmysterier er opprinnelig en litterær sjanger som kan spores tilbake til de store forfatterne Dostojevskij, Charles Dickens og Edgar Allan Poe. Men selve begrepet "krim" ble først brukt om forfatteren Arthur Conan Doyles historier om privatdetektiven Sherlock Holmes. Hans eventyr har blitt filmet utallige ganger, og er fortsatt blant de mest populære kriminalfilmene og TV-seriene. Filminnspillinger av krimhistorier startet tidlig i 1940-årene - en sjanger senere bare blitt kalt Film Noir; mørke og dystre dramaer. Blant de mer kjente finner vi Malteserfalken, basert på en roman av Dashiell Hammet. Denne betraktes fortsatt blant de beste kriminalfilmene som noensinne er laget. Mange av romanene til krimforfatter Raymond Chandler har blitt filmet. Gjerne med Humphrey Bogart i hovedrollen som den barske privatdetektiven Philip Marlowe.

Få en god spenningsopplevelse

Det finnes enorme mengder med gode kriminalfilmer. Det er også en myriade av populære krimserier som ruller daglig over TV-skjermene våre - tenk bare CSI-serien, Criminal Minds og lignende. Mange av filmene og TV-seriene utspilles her i Skandinavia - bare tenk på Forbrytelsen, Broen og Beck, for å nevne noen. Krim kan velges ut fra ulike kriterier - noen er gamle klassikere eller litt nyere, som Columbo med Peter Falk i hovedrollen. Så har du frittstående, skandinaviske filmer med bl.a Rolf Lassgård i hovedrollen. Han var den første politihelten i serien om svenske Wallander. Senere skulle også andre spille hovedrollen her, blant annet Krister Henriksson og engelske Kenneth Branagh. Danskene har lagd filmer av flere av krimforfatter Jussi Adler-Olsens romaner om Avdeling Q, og nå er Snømannen av vår egen Jo Nesbø også filmatisert. Fra før av har vi bl.a flere Varg Veum krimfilmer fra Bergensdistriktet.

Krim finner man enkelt hos Blockbuster

Når man tidligere ønsket å se på krim, måtte du først oppsøke en videoutleiebutikk og manøvrere gjennom tusenvis av VHS-kassetter på hyllene. Gikk du hjemmefra for å finne en konkret film du ville se den kvelden, var det ofte at akkurat denne tittelen allerede var utleid til andre. Da måtte du gjerne bruke en halvtime ekstra på å lete fram en alternativ film å låne. Slik er det heldigvis ikke nå. BLO­CK­BU­STER er en nettbasert bu­tikk hvor man sitter hjem­me foran datamaskinen og har tilgang på alle de be­ste kri­mfilmene som no­en­sin­ne er laget. Men ikke bare kri­m, for hos BLO­CK­BU­STER er både film og TV-seri­er inn­delt i sjangere, slik at man hur­tig kan finne frem til sin foretrukne film - som alltid vil være tilgjengelig akkurat når du selv ønsker det.

Loading spinner