Christopher Nolan

Om Christopher Nolan

Christopher Nolan (f.1970) er en britisk-amerikansk filmregissør som blir ansett som en av de mest nytenkende og innovative regissørene som jobber i dag. Og med filmer som Inception (2010), The Prestige (2006) og Interstellar (2014) så er det lett å se hvorfor han har den statusen. For å ikke nevne han trilogi av Batman-filmer, med Batman Begins (2005), The Dark Knight (2008) og The Dark Knight Rises (2012), som gjorde Nolan til et navn alle kjenner igjen.

Karriere

Nolans karriere startet som en uavhengig filmmaker på 90-tallet og han lagde flere kortfilmer, blant annet Doodlebug (1997). Hans første film var Following (1998), etterfulgt av Memento (2000) om en mann med hukommelsestap og som vil ta hevn for drapet på sin kone. Denne filmen førte til at Nolan fikk større mulighet til å utfolde seg og ta større kreative risikoer, noe hans tre neste filmer beviste. Insomnia (2002), Batman Begins og The Prestige er alle tre vidt forskjellige filmer, men forskjellig tematikk, men alle tre ble veldig populære. Dog så er det mye som skal til for at noe skal kunne overgå Nolans neste film, The Dark Knight. Oppfølgeren til Batman Begins blir sett på av mange som tidenes beste superheltfilm, og en fantastisk opptreden av Heath Ledger i rollen som Jokeren er mye av grunnen til det. Suksessen for Nolan fortsatte med Inception, som er en film man må se for å forstå, og det er ikke sikkert en gang da at du forstår! Deretter ventet det siste kapittelet i Batman-trilogien før Interstellar og Dunkirk (2017) kom ut. En eminent direktør på alle mulige måter, når Nolan lager film, så holder verden pusten!

Priser

Christopher Nolan har fem Oscar-nominasjoner, fordelt på filmene Memento, Inception og Dunkirk, men har pr. 2020 enda ikke vunnet en. Det samme gjelder BAFTA og Golden Globes, hvor han tre nominasjoner for sistnevnte og fem BAFTA-nominasjoner. Men med over 100 priser og over 200 nominasjoner totalt i filmindustrien så er det knapt slik at folk ikke setter pris på Nolans arbeid.

Trivia

Pr. 2020 så er 7 av 10 filmer regissert av Nolan på IMDBs topp 250 liste: The Dark Knight, Batman Begins, Memento, The Prestige, Inception, The Dark Knight Rises og Interstellar.

Privatliv

Christopher Nolan giftet seg med Emma Thomas i 1997, og hans bror er Jonathan Nolan, en kjent manusforfatter og produsent som Christopher har jobbet ofte med.

Han har en bachelor i engelsk litteratur fra University College London

Han regisserte innledningsvis Batman-filmene slik at han kunne få finansiering og støtte til hans større filmer. Det var først og fremst Inception han ville lage, og som han hadde planlagt i flere år.

Fakta

  • Navn: Christopher Edward Nolan
  • Fødselsdato: 30. juli 1970
  • Fødested: London
  • Nasjonalitet: Engelsk - Amerikansk
  • Foreldre: Brendan Nolan og Christina Nolan
  • Søsken: Jonathan Nolan og Matthew Francis Nolan
  • Barn: Flora Nolan, Rory Nolan, Oliver Nolan og Magnus Nolan
Loading spinner