George Lucas

Om George Lucas

George Lucas (f. 1944) er en amerikansk regissør og manusforfatter, og er en av de mest kjente i Hollywood. Han er hjernen bak to av de viktigste popkulturelle fenomenene som har kommet fra USA. Nemlig Star Wars-universet og Indiana Jones som han laget i samarbeid sammen med Steven Spielberg. Han har ikke regissert så mange filmer, i hvert fall ikke sammenlignet med kolleger som Spielberg eller Francis Ford Coppola, men han har vært minst like innflytelsesrik som dem.

Karriere

Lucas hadde stor interesse for racerkjøring, men en stygg ulykke var noe som stoppet akkurat den drømmen. Selv om Lucas sin regissørkarriere i stor grad er definert av Star Wars, så regisserte han to filmer før Star Wars (1977) kom ut. Det er THX 1138 (1971) og American Graffiti (1973), som mottok hele 5 Oscar-nominasjoner. Ikke dårlig å få til med sin andre film akkurat. Lucas selv fikk to nominasjon for filmen, for beste regissør og beste originalmanus.

Noe som fører oss over til Star Wars, som faktisk var tittelen da den kom ut. Det er bare i senere år at man har lagt til A New Hope. Noe som kanskje er overraskende for mange er at hans neste film var Phantom Menace (1999), noe som betyr at han ikke regisserte Empire Strikes Back (1980) og Return of the Jedi (1983). Han var manusforfatter og inspirasjonen bak filmene, men han regisserte dem altså ikke. De siste par filmene han har regissert, pr. 2020, er Attack of the Clones (2002) og Revenge of the Sith (2005). Han har ikke noe med trilogien laget av Disney, utenom å være mannen som lagde universet og karakterene.

Priser

Lucas har blitt nominert for fire Oscar, to for beste regissør og to for beste originalmanus, for filmene American Graffiti og Star Wars. Lucas har også fått to Golden Globes nominasjoner og Emmy-priser, men har ikke vunnet noen av dem. Det er litt overraskende at en mann som Lucas ikke har vunnet så prestisjefylte priser, men han vant hedersprisen Irving G. Thalberg i 1992.

Trivia

Solgte Lucasfilms Computer Graphics Divison til Apples grunnlegger Steve Jobs. Det ble senere Pixar Animation Studio, et studio som blir anerkjent som det beste animerte filmstudioet i verden.

Privatliv

Han har lovet å gi halvparten av sin formue til veldedige organisasjoner. Da han solgte Lucasfilm til Disney for 4.05 milliarder dollar så kan man trygt si at han har nok av penger til både det ene og det andre.

Gift med Marcia Griffin fra 1969 til 1983. Han giftet seg med Mellody Hobson i 2013 og er pr. 2020 fortsatt gift sammen.

Fakta

  • Navn: George Walton Lucas Jr.
  • Fødselsdato: 14. mai 1944
  • Fødested: Modesto
  • Nasjonalitet: Amerikansk
  • Foreldre: George Walton Lucas Sr. og Dorothy Ellinore Bomberger
  • Søsken: Wendy Lucas, Ann Lucas og Kathleen Lucas
  • Barn: Amanda Lucas, Jeff Lucas, Everest Hobson Lucas og Katie Lucas
Loading spinner