Jon Favreau

Om Jon Favreau

Jon Favreau (f. 1966) er en amerikansk skuespiller, regissør, produsent og manusforfatter, og har jobbet i utallige kjente filmer, som Iron Man (2008), regisserte Lion King (2019) og Jungle Book (2016). Han er en av de du kanskje ikke vet navnet til så mye, men han er en kreativ kraft bak mye av det du har sett de siste årene og spesielt i Marvel Cinematic Universe.

Karriere

Favreaus karriere startet i skuespill og hans første rolle var i filmen Rudy (1993). Så Favreau var ikke det man kan kalle for en ung stjerne, men han fikk en rolle i en episode av Seinfeld (1994) året etter som åpnet litt flere dører for han. Det var først da han flyttet til Los Angeles at han fikk sitt gjennombrudd, med filmen Swingers (1996). Han skrev både manus og spilte i filmen, sammen med Vince Vaughn, og året etter fikk han flere episoder i serien Friends (1997), som Monicas kjæreste.

Det var i 2001 at han gjorde sin regissør-debut i filmen Made (2001), men han vekslet mellom å spille i filmer og være regissør. Men han gjorde begge deler for Elf (2003) og det samme med Iron Man (2008), som var en film som startet et helt eget filmunivers, og gjorde Favreau til et navn og ansikt som fler enn bare amerikanerne kjente igjen. Han var også produsent for filmen, så han har hatt en stor rolle i hvordan Hollywood utviklet seg. Favreau gjorde det samme for Iron Man 2 (2010) og har hatt en mindre rolle i Marvel-filmer siden da, som Happy Hogan. I 2019 var han hjernen bak Star Wars-serien The Mandalorian.

Priser

Jon Favreau har blitt nominert for en Emmy-pris, i 2005 for talkshowet Dinner for Five (2001-2005). Han har fått nominasjoner for ulike priser verden over, men det store gjennombruddet har latt seg vente på akkurat når det kommer til priser.

Trivia

Er den første personen som har vært med i en Marvel-film, Daredevil (2003), som også har regissert en, Iron Man og Iron Man 2. Han er også den første personen til å spille to ulike karakterer i Marvel-universet, men Daredevil fra 2003 er ikke en del av Marvels filmatiske univers.

Privatliv

Giftet seg med Joya Tillem i 2000, og de har tre barn sammen. Favreau er mye høyere enn hva man kanskje skulle tro når man ser han på film, da han er 1.85 meter høy.

Han studerte ved Queens College, men sluttet noen få poeng unna å få diplomet for å flytte til Chicago for å bli med på improvisasjonsteater, som ImprovOlympic og Improv Institute.

Fakta

  • Navn: Jonathan Favreau
  • Fødselsdato: 19. oktober 1966
  • Fødested: Flushing, Queens, New York City
  • Nasjonalitet: Amerikansk
  • Foreldre: Charles Favreau og Madeleine Favreau
  • Barn: Max Favreau, Brighton Rose Favreau og Madeleine Favreau
Loading spinner