Peter Jackson

Om Peter Jackson

Peter Jackson (f. 1961) er en nyzealandsk regissør og filmprodusent som kanskje er best kjent som brakte Ringenes Herre bøkene til storskjermen. Han har også gitt oss en rekke andre filmer, både før og etter Ringenes Herre, som Heavenly Creatures (1994), King Kong (2005) og The Lovely Bones (2009). Han er en av de største navnene i Hollywood, og den tredje mest suksessfulle regissøren gjennom tidene, om man ser på inntekter alene.

Karriere

Hans første filmer, etter å ha blitt inspirert av King Kong og Martin Scorsese, er kanskje litt annerledes enn man skulle forventet seg. Hans første film er Bad Taste (1987), som var en splatter-film, en blanding av komedie og skrekk. Han fortsatte i sjangeren med Meet the Feebles (1992) og Dead or Alive (1994), før han gikk en helt annen vei med Heavenly Creatures (1994), som var en mer realistisk og dramatisk film. Den fortsatte med The Frighteners (1996).

Da produksjonen for Ringenes Herre-filmene startet i 1997, så var de det eneste fokuset Jackson hadde på mange år. Noe som er bra, fordi de viste seg å være enorme suksesser, blant de best mottatte gjennom tidene og gjorde Jackson til en av de største navnene i verden. Ringenes Herre – Ringens Brorskap (2001), To Tårn (2002) og Atter en Konge (2003) er en av de mest populære gjennom tidene, og ga Jackson mulighet til å gjøre hva han ville de neste årene. Det han ville var å lage en nyinnspilling av King Kong, som han gjorde og som ble sluppet ut i 2005 og var enda en stor suksess.

Han gikk tilbake til Tolkiens verker med Hobbiten, og lagde en trilogi, med An Unexptected Journey (2012), The Desolation of Smaug (2013) og Battle of the Five Armies (2014), som er blant de mest suksessfulle filmene i historien.

Priser

Jackson har fått totalt ni Oscar-nominasjoner, den første kom i 1995 for Heavenly Creatures. Han har vunnet tre priser, alle for Atter en Konge, for beste film, beste regi og beste adapterte manus. Jackson har også fire Golden Globe nominasjoner og vunnet en gang, igjen for Atter en Konge, eller Return of the King på engelsk.

Trivia

Sier at King Kong (1933) er han største inspirasjon i film. Han sier han gråt når King Kong falt av Empire State Building.

Har hatt en cameorolle i alle seks filmer satt i Middle-Earth

Privatliv

Giftet seg med Fran Walsh i 1987, og paret har to barn sammen.

Fran Walsh jobber sammen med han i filmene som manusforfatter og som produsent og hun har mottatt syv Oscar-nominasjoner og har vunnet tre ganger, for Atter en Konge.

Har ingen formell utdannelse da han ikke ville bruke tid og penger på det, fordi han heller ville følge sin drøm innen filmskapning.

Fakta

  • Navn: Peter Robert Jackson
  • Fødselsdato: 31. oktober 1961
  • Fødested: Wellington, New Zealand
  • Nasjonalitet: Nyzealandsk
  • Foreldre: Joan Ruck og William Jackson
  • Barn: Katie Jackson og Billy Jackson
Loading spinner